Recent Posts

Said Aqil: Bukan Hanya NU, Rakyat Juga Ditinggal Setelah Pemilu

4 Jan 2020
Said Aqil Siradj
Said Aqil Siradj (wikipedia)

Ketua Umum PBNU KH Said Aqil Siradj melontarkan kekecewaannya. Ia menilai NU hanya dijadikan ‘alat dorong’ pada pemilu. Setelah pemilu selesai, ormas Islam terbesar itu lalu ditinggal.


Namun bukan hanya NU dan santri yang mengalami hal itu. Rakyat, menurut Said Aqil, juga diperlakukan sama.

“Bukan hanya santri, tapi rakyat hanya di manfaatkan suaranya ketika pilihan umum,” kata Said Aqil, Jumat (3/1/2020).

Kritik pedasnya itu dilontarkan dalam rangka mengingatkan pemerintah agar tidak melupakan rakyat yang telah berjuang memenangkannya.

“Pilkada, pilgub dan pilpres, setelah itu rakyat di tinggal. Jadi bukan hanya NU,” tandasnya seperti dikutip Rakyat Merdeka Online.

NU sendiri, menurut Said, bergerak untuk memberikan advokasi kepada rakyat kecil. Kritik NU kepada pemerintah bukan sebagai oposisi tapi advokasi.

“Iya, NU bukan oposisi tapi advokasi,” kata Said. [Ibnu K/Tarbiyah]
2 komentar:

 1. ahh NU mah bermuka dua satu sisi pro jokowi skrg ga dapet dana dari menkeu ribut dibilang NU dilupakan jokowi, sudah paham ana sama arah temen² NU

  BalasHapus
 2. Saya benar-benar akan berterima kasih kepada Allah kerana kebaikan yang anda lakukan dengan membantu saya dan hari ini saya mendapat pinjaman sebanyak Rp120,000,000.00 untuk menyelesaikan masalah saya.
  Saya terima telefon saya pada pagi ini amaran dari bank saya CIMB yang mengesahkan bahawa saya memperoleh pinjaman dalam akaun saya dengan jayanya.
  Saya mengucapkan terima kasih kepada wanita Puan Deborah kerana saya berpegang kepada kepercayaan saya dan dengan rahmat Allah, saya telah berjaya mendapatkan pinjaman saya.
  Terima kasih banyak - banyak.
  Saya juga akan memaklumkan kepada kawan-kawan dan orang tersayang yang memerlukan pinjaman. Terima kasih banyak Deborah, saya berdoa agar Allah menyertai kamu.
  Hubungi Ibu Deborah melalui
  e-mel: avantloanson@gmail.com
  W / A: +13864879929

  BalasHapus